Metoder

Idas metoder er evidensbaserte, det vil si behandling som er forankret i forskningsbasert kunnskap, i første rekke fra psykologi, men også fra medisin og sykepleie. Metodene benyttes i kombinasjon med klientens ønsker og behov og tilpasses individuelt. Ida benytter elementer fra blant annet kognitiv terapi, EMDR og psykoterapi. Hun ser på psykiske plager som normale strategier for å håndtere livets utfordringer. Mange ganger er strategiene ubevisste og virker ikke så godt, de fører deg ikke dit du vil. Ida kan utforske dette sammen med klienten og jobbe med å endre det slik at hen får det bedre. Andre ganger kan klienten ha behov for en fagperson som kan lytte, forklare, og være støttende i krevende perioder av livet. Ida har fokus på den enkeltes ressurser og muligheter og bruker dette aktivt i terapi for at klienten skal få det bedre. 

EMDR 

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) er en psykoterapeutisk tilnærming, for å håndtere traumer og som hjelper å minske ubehag knyttet til vonde opplevelser i fortiden. EMDR integrerer elementer fra flere behandlingstilnærminger som kognitiv terapi og avslapningsøvelser. En sentral del av terapien er bruk av ulike former for stimulering som øyebevegelser, lyd eller berøring. Til dette bruker Ida godkjent EMDR-utstyr. Det er gjort mange studier som viser at EMDR virker og at effekten er vedvarende. Det brukes til bearbeiding av for eksempel seksuelle overgrep, vold, ulykker eller naturkatastrofer. Selv om traumet fant sted for lenge siden kan klienten stadig være plaget av opplevelser i hverdagen. Det kan være i form av sterke, påtrengende minner, at hen forsøker å unngå steder, personer eller situasjoner som kan minne om hendelsen, at kroppen stadig er i alarmberedskap, at hen forsøker å unngå å tenke på det som skjedde, har lav selvfølelse, trekker seg unna andre, eller har kroppslige plager som smerte, kvalme, hodepine, søvnvansker og/eller mareritt. I behandlingen stimuleres høyre og venstre hjernehalvdel i tillegg til at kroppen aktiveres lett, stimuleringen øker tempoet i informasjonsbehandlingen i hjernen og dermed bearbeidingen. Resultatet er ofte at klienten etter endt behandling kan tenke og snakke om den traumatiske hendelsen uten å være plaget. Det følelsesmessige og kroppslige ubehaget knyttet til hendelsen er kraftig redusert eller borte.

En typisk EMDR behandlingstime tar mellom 60-90 minutter. Under denne delen av behandlingen sitter Ida skrått overfor klienten og ganske nær. Det er vanskelig å forutsi hvor mange ganger man trenger behandlingen for ønsket resultat. Det kan oppleves en lette i symptomene etter bare 1-6 ganger. Noen ganger vil EMDR være en metode som bør benyttes som en del av et lengre terapiforløp. 

Vær oppmerksom på følgende: Bearbeiding av traumatiske opplevelser med EMDR kan være en følelsesmessig sterk opplevelse. På tross av trygging gjennom prosessen kan det bli en intens opplevelse. Hver eneste terapitimes mål er at ved timens slutt skal klienten føle seg mindre urolig. Det kan likevel være vanskelig å bearbeide en stor problemstilling helt gjennom på en 60-90 minutters time og noen kan derfor kjenne seg litt urolig etter en behandlingstime. Det kan være lurt å legge til rette for en rolig kveld etter behandlingen. Det anbefales regelmessig EMDR-behandling inntil ubehaget er betydelig redusert eller borte.

Ida har erfaring med EMDR for behandling av overveldende følelser for klienter som har vært utsatt for blant annet seksuelle overgrep, vitne til mord og vitne til selvmord, bilulykker og traumer fra Utøya.


Flash technique

Flash technique (FT) er en metode for behandling av plagsomme minner og følelser knyttet til traumatiske minner. Teknikken er basert på elementer fra EMDR, men er kjent for å være mer skånsom, rask, og krever minimal eksponering for det traumatiske minnet. Metoden er nylig utviklet og har vist svært gode resultater. Den ble opprinnelig utarbeidet for å gjøre klienter mer klar for EMDR-behandling ved å få ned ubehaget forbundet med traumet. Flash technique har imidlertid vist seg å være såpass effektiv at det i mange tilfeller ikke er nødvendig med EMDR i etterkant. En til to behandlingstimer kan være tilstrekkelig for å bearbeide et traume. Eksempel på traume kan være voldtekt, drukning, vold, bilulykke med mer.


Kognitiv atferdsterapi

Mange synes at kognitiv adferdsterapi er en fornuftig og jordnær måte å jobbe med psykiske utfordringer på, og omfattende forskning har dokumentert at kognitiv atferdsterapi har hjulpet mange. Målet er å bryte selvforsterkende onde sirkler som opprettholder psykiske helseproblemer. Ida kartlegger sammen med klienten situasjoner som oppleves som vanskelige, deretter utformer hun sammen med klienten oppgaver som gir selvtillit og energi og endrer negative tankemønstre. Ida har erfaring med bruk av kognitiv adferdsterapi mot en rekke plager, blant annet langvarige søvnvansker, angst for å snakke i forsamlinger, depresjon, sosial angst og lav selvfølelse. Kognitiv atferdsterapi, som også kalles kognitiv terapi, retter seg mot problemløsning og innsikt i sammenhengen mellom tenkning, handlinger og følelser.

© 2024 All rights reserved
Org.nr. 920 237 460
Powered by Webnode Cookies
Create your website for free!